Ontdek Taurus Quartet

Onze geschiedenis

In 2012 vinden vier gelauwerde musici van belgische bodem elkaar in hun wens om samen hun muzikale parcours te verrijken met het ultieme kamermuziekrepertoire. De liefde voor het prachtige repertoire, het streven naar diepgang, energie en raffinement in hun samenspel, en het samen zoeken van een eigen, unieke strijkersklank zijn de drijfveren voor het ontstaan van het Taurus Quartet.

“…een sensationeel debuut concert…”  (Musiq3, juli 2013)

” … een hoogtepunt : met diepe ontroering luisteren naar Janacek’s strijkkwartetten door Taurus Quartet!”  (La Libre Belgique, 2 juli 2013)

Na een memorabel debuut-concert maakt Taurus Quartet snel furore. Direct vanaf hun eerste concert-seizoenen heeft Taurus Quartet het voorrecht en het genoegen te kunnen debuteren in prachtige zalen en gerenommeerde festivals. Taurus Quartet wordt gesteund door De Singel en krijgt in zijn eerste jaren coaching van Antje Weithaas, Johannes Meissl en Peter Schuhmayer.

Het kwartet is inmiddels een gevestigde waarde in het Belgische muzieklandschap. Het is vaste gast op de grote podia van De Singel , Bozar, Het Concertgebouw, De Bijloke, Flagey, Festival de Wallonie, Festival de Stavelot, Festival “Voces Intimae”, het Festival van Vlaanderen, Handelsbeurs Gent, ea. Het kwartet speelt regelmatig op festivals in Frankrijk, zoals het Festival de Saintes, Schubertiade de Sceaux (FR), Oulonsol Chamber Music (FL), Amsterdam, ‘s Hertogenbosch (NL) e.a.
Meerdere concerten van Taurus Quartet worden live opgenomen door radio (Musiq3) en televisie (RTBF) en uitgezonden door heel Europa.

In 2014 treedt het kwartet op samen met de Franse acteur Gérard Dépardieu, in een memorabel concert opgenomen voor radio en televisie, in het werk ‘Harmonies du soir‘ van Ysaye voor solo-kwartet en strijkorkest olv. de Amerikaans dirigent Toby Hoffman.

Ter viering van hun vijfjarig bestaan, brengt Taurus Quartet in 2018 zijn eerste twee cds uit onder de titel ‘Horizon funèbre’ met beide kwartetten van Janacek en de twee laatste kwartetten van Schubert. De opnames ontvangen lovende kritieken van de internationale pers.

In het ‘Beethoven-jaar’ 2020 speelt het kwartet onder meer verschillende integrale uitvoeringen van Beethovens strijkkwartetten en brengt  het kwartet een ode aan de 150e verjaardag van de Belgische componist Ryelandt.

Naam

De naam van het kwartet werd geïnspireerd door de intrigerende beschrijving van het sterrenbeeld de Stier, van de hand van Stockhausen in zijn compositie Tierkreis:

“Taurus  bull,
Earthy heavy, feminine through Venus forming
Unconscious sensual,
Property holding,
Enjoyment
And patient love

Taurus bull
Middle of spring
Fashioning colours, shapes,
Painting, architecture and music,
Unbendingly
Keeping
The beauty.”

Musici

2012
2013
2014
2015
2012
Oprichting Taurus Quartet door Wietse Beels, Wibert Aerts, Vincent Hepp en Martijn Vink
2013
Debuutconcert Taurus Quartet in Festival Musiq3, juni 2013 (live radio)
Festival De Stavelot (live radio)
Festival van Vlaanderen Gent, ea…

Coaching met Antje Weithaas en Artis Quartet Wien

2014

Concerten in Festival der Voorkempen
Festival Musiq3
Festival Midi-Minimes
Festival de Saintes (FR)
Festival van Vlaanderen
de Handelsbeurs (Gent)
de Toonzaal (‘s Hertogenbosch, NL)
Het Concertgebouw (Brugge)
Middagconcerten Luik & Brussel
Flagey: concert met Gérard Dépardieu (televisie en radio), e.a.

2015

Middagconcerten Brussel
Festival Voces Intimae
CC Leuven
Bozar (Brussel)
C-mine (Genk)
Maison de Poësie (Namur)
Palais de Beaux-Arts (Charleroi)
Middagconcerten Luik
CC Grimbergen
De Academiezaal (St.Truiden),…e.a

Liesbeth Baelus vervoegt zich bij Taurus Quartet.

Heeft u zin om ons te ontmoeten en te beluisteren?

Wij hopen u snel te ontmoeten op één van onze concerten!